http://www.flickr.com/photos/13124119@N00/4130728238/sizes/l/in/photostream/

UUSI AIKA – UUDET TAIDOT

Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät Helsingissä 8. – 9.12.2010
http://www.oph.fi/opetushallitus/konferenssien_aineistoa/valtakunnalliset_virtuaaliopetuksen_paivat

Helsingissä kokoontui kuutisensataa opetusalan ihmistä eri kouluasteilta ja erilaisista tehtävistä esittelemään, kuuntelemaan ja keskustelemaan virtuaaliopetuksesta. Tarjolla oli asenteita, tietoa, käytäntöjä ja konkreettisia esimerkkejä oppitunneista ja koulujen toimintatavoista.

Omaan verkko-opetuskoriin tuli poimittua monenlaisia marjoja, kuten ajatuksia, opetuksessa hyödynnettäviä ohjelmia ja ihmisiä.
Tässäpä muutama hajamarja satunnaisessa järjestyksessä:

ROG eli Return of Given. Tuo vanha viisaus, että antaessaan saa, pätee myös opettamisessa ja oppimisessa. Omien menetelmien, kokeilujen ja toimintatapojen julkaiseminen, jakaminen ja muitten kanssa yhdessä tekeminen tuottaa tulosta paremmin kuin yksin puurtaminen.

Taitoa tietoon. Uuden ajan taitoja ovat tiedonhaun hallitseminen, kyky ymmärtää tietoa ja poimia tiedosta oleelliset asiat, sekä laaja-alaisuus ja ilmiöpohjaisuus. Sinänsä kyse ei ole uudesta asiasta, sillä tätä on ryhdytty rummuttamaan meillä ja maailmalla jo aiemminkin, nyt vain alkavat olla oivalluksen ja toiminnan hetket käsillä.

Revoluutio ajan kanssa. Siinä ei ole mitään epäselvää, etteikö koulumaailmassa tulisi tapahtumaan muutoksia kaikilla tasoilla. Jarmo Viteli muistutti hyvin, että muutos tulee tapahtumaan joka tapauksessa. Jokaisen opettajan ja alalla työskentelevän pitääkin kysyä itseltään, haluaako olla mukana tekemässä muutosta, haluaako olla utelias ja tutustua uusiin asioihin, ja valita niistä itselleen sopivia elementtejä. Minun oma vastaukseni on ehdoton kyllä.

Usko omiin valintoihin. Omia valintoja on osattava tehdä ja omiin valintoihin on uskottava. Piste.

Lopuksi jostain esityksestä napattu viisaus tiivistettynä
kerro asia oppilaalle, niin hän unohtaa
opeta asia oppilaalle, niin hän muistaa
osallista oppilas mukaan asiaan, niin hän oppii

Anni

Piditkö artikkelista?