Hanketutustumista Turun seudulla

Tampereen koordinaatiohanke jalkautui tutustumaan Turun seudun kehittämishankkeisiin viime viikolla. Tutustumiskohteina oli Naantalissa Uno-hanke ja Turussa Paikkaoppi ja Mato 2. Päivä oli kirpeä, mutta vastaanotto oli lämmin, kiitos kaikille :)

Maanantaiaamuna vierailin Naantaliin, jossa Uno eli Ubiikki nykyaikainen oppimisalusta – hankkeessa kehitetään Turun naapurikunnissa Microsoftin Sharepoint-alustan päälle Neoxenin räätälöimää kokonaisvaltaista alustaa, joka tarjoaa käyttäjilleen mm. intran, digitaalisen jakelualustan ja sähköisen oppimisympäristön integroituna yhteen palveluun – aivan kuten palvelut olisivat virtuaalinen koulu, jonka palvelut ovat tarjolla saman käytävän varrella. Alusta on edelleen kehitteillä, mutta Naantalissa alusta vaikutti oikein lupaavalta ja niin käyttäjät kuin ylläpitäjät olivat ilmeisen tyytyväisiä palveluun.

Turussa iltapäivällä pääsin uppoutumaan loistavaan paikkatiedon opetuspalveluun eli Paikkaoppi-hankkeeseen. Tässä hankkeessa on kehitetty palvelu, jossa tarjolla on monenlaista kartta-aineistoa paikkatietotaitojen opetukseen. Palvelussa voi siis selata erilaisia kartta-aineistoja, merkitä niihin erilaisia paikkoja, reittejä tai alueita ja paljon muuta. Tarjolla on myös valmiita projektitöitä, joita opettaja voi antaa opiskelijoilleen tehtäväksi. Kovasti minuakin kävi kiinnostamaan Tampereen alueen pinnanmuotojen ja muiden karttojen selaileminen. Tätä palvelua kannattaa ilman muuta markkinoida opettajille aineesta riippumatta!

Tiistaina pääsin (aikani harhailtua Kupittaassa, onneksi päivä oli kaunis ja päällä tarpeeksi vaatteita) vielä tutustumaan Mato 2 -hankkeeseen eli matematiikan tietokoneavusteiseen opettamiseen. Tämä jatkohanke on mielenkiintoisella tavalla lähtenyt selvittelemään ja kehittelemään erilaisia työkaluja, millä matematiikkaa voisi opettaa ja oppia erilaisten teknisten apuvälineiden avulla. Ohjelmoitavat laskimet sekä erilaiset kaavaeditorit ym. ohjelmistot ovat testauksessa unohtamatta mobiililaitteita. Mielenkiintoista oli kuulla, että kännyköiden käyttöä matematiikan opetuksessa on kehitetty jo Etelä-Afrikassa aiemmin ja näiden tulosten pohjalta pyritään käyttöä aktivoida Suomessa. Jotenkin kyllä toivoisi, että Suomessa oltaisiin etunenässä näitä innovaatioita kehittämässä…

Hankkeiden kanssa keskusteltiin myös koordinaatiohankkeiden roolista kehittämistyössä ja todettiin, että tällaista hankeverkostoa tarvitaan, jotta tieto hyvistä ideoista leviäisi mahdollisimman laajalti. Tähän siis pyritään! Seuraavaksi lähdetään tutustumismatkalle Kemin suunnalle, jossa yllättäen oli ennusteen mukaan vähemmän pakkasta kuin Tampereella :)

Piditkö artikkelista?
Posted by: Raisa Valtaoja
Hankekoordinaattori, Koulun laitteet ja ohjelmistot tehokäyttöön -hanke, Tampereen kaupunki