Oivallus nostaa luovuuden edistämisen kaiken koulutuksen läpileikkaavaksi teemaksi

Oivallus, eli ”Oppivien verkostojen osaamistarpeet tulevaisuuden Suomessa” -hanke on Elinkeinoelämän kuskusliiton koordinoimassa hanke, jossa selvitettiin tulevaisuuden työtä näkemyksen pohjalta, jossa työn uskotaan jatkossa perustuvaan yhä enemmän oppimisverkostoihin. 

 

Mekaaninen oppiminen ja uusien taitojen rauhassa oppiminen nähdään menneen teollisuusyhteiskunnan tavaksi oppija ja myös opettaa. Tieto- tai kokeiluyhteiskunnassa selvitytymistä säätelevät enemmän kyky luovia ja löytää uusia tapoja toimia ja oppia yhdessä. Tarkat ohjeet korvaantuvat suuntaviivoilla ja sisällöt, toimintavat ja säännöt määritetään yhä enemmän yksittäisessä kontekstissa yhdessä muiden kanssa.

 

Raportti korostaa paljon asennetta, ihmislähtöisyytta ja yhdessätekemistä. Luovuus vaatii uskallusta ajatella, kokeilla ja vimmattua halua hakea ratkaisuja. Yrittäjyys vaatii kykyjä ja halua. Ammatit nivoutuvat yhä enemmän toisiinsa ja työskentely tapahtuu monialaisissa tiimeissä, joissa korostuu oman ammattitaidon rinnalla yhä enemmän kyky kuunnella ja tukea toisia sekä toimia yhdessä. 

 

Oppimisympäristöltä odotetaan kokeiluihin kannustavaa ilmapiiriä. Opettajan paikka on taas sparraajana ja mahdollista, joka antaa välineitä itseohjautuvaan oppimiseen. Opettajuus nähdään tiimityönä jossa opettajien työskentely tukee oppijan syvemmän ymmärryksen rakentumista nimen omaan yhdessä tekemällä ei siirtämällä tietoa.

 

Katso raportista tehty kiteyttävä juliste, joka kokoaa ajatuksen yhdeksään oivallukseen


Koko loppuraportti löytyy täältä.


 


Permalink

| Leave a comment  »

Piditkö artikkelista?