Etäjoulupukki

Ihmiskunnan yksi vanhimmista ja tärkeimmistä kysymyksistä on jo vuosisatoja ollut, kuka oli ensimmäinen etätyöläinen. Nyt asiaan on vihdoin saatu valaistusta. Se oli Joulupukki. Perustelukin on yksinkertainen. Joulupukki asuu Korvatunturilla, joka on kovin etäällä kaikesta. Jos asuu etäällä ja työskentelee, on luonnollista, että ennemmin tai myöhemmin vähän tyhmempikin ymmärtää yhdistää nämä asiat ja ryhtyy etätyöskentelemään. Toinen etätyöläisyyttä alleviivaava piirre pukissa on, että hän on melko etäinen hahmo – hänethän tapaa yleensä vain jouluaattona jos silloinkaan. Tästä voidaan päätellä myös joulupukin ammatillinen status: etäiseksi jäävä, outoja höpöttävä ja muut vaivautuneeksi saava tyyppi kuuluu vähintään keskijohtoon, ellei peräti konserninjohtoon. Kolmanneksi joulupukki käyttää hyvin edistyksellistä urkintatekniikkaa saadakseen selville, mitä ns. paikan päällä tapahtuu. Tämä tonttuteknologia on mahdollistanut etätyön tekemisen jo kauan ennen Wikileaksia.

Kaikessa edellä mainitussa ei tietenkään ole mitään uutta eikä ihmeellistä. Mutta tässä on: tänä jouluna joulupukki on ilmoittanut laajentavansa etätyöskentelyään ja aikoo henkilökohtaisen käynnin sijaan tavata lapset Skypen välityksellä. Myös perinteisistä tontuista on luovuttu ja heidät on uudelleenkoulutettu it-tontuiksi, joiden toimenkuvana on onkia lahjatoiveet Facebookista sekä Moviestar- yms. saittien kommenttivirrasta.

Tuhmat lapset on haettu käymällä läpi nettisivujen selaushistoriaa. Valitettavasti Korvatunturin vakoilu- ja haittaohjelmissa on ollut lastentauteja, sillä kuten olemme saaneet lehdistä lukea, joissain tapauksissa ohjelma ei olekaan vienyt tietoa pukille, vaan vuotanut esimerkiksi sähköpostiosoitteet ja salasanat erilaisten keskusteluryhmien sivuille. Korvatunturin troijalaisvastaavat kuitenkin lupaavat korjata ongelmat ensi vuoden jouluun mennessä. Joulumuorin mukaan näistä pienistä hankaluuksista huolimatta Joulupukki suorastaan tärisee innosta, kun tänä vuonna hänen ei tarvitse lähteä Korvatunturin lämmöstä lentelemään kylmässä reessä ja jakamaan kiittämättömille lapsille yhtään mitään. ”Erityisen mukavaa on olla tapaamatta Jereä ja Jennaa”, Joulupukki totesi yksityiseksi tarkoitetutussa keskustelussa, joka sekin jostain syystä vuosi nettiin.

Eivätkä uudistukset tähän lopu. Tulevana jouluna kokeillaan ensimmäisen kerran järjestelmää, jossa lahjat ovat virtuaalisia ja joulupukin sijaan Itella toimittaa ne perille sähköpostin liitteenä (paitsi niillä paikkakunnilla, joista asiamiespostit on lopetettu). Lahjan enimmäispaino on kaksi megaa, joten se voi olla esimerkiksi kaksi pientä kuvaa nukesta tai yksi sellainen, jossa samassa kuvassa on monta nukkea. Myös risuista on uudistuksen myötä luovuttu, ja tuhmille lapsille lähetään yksinkertaisesti nigerialaista roskapostia. Kaikki tämä säästää valtavasti aikaa ja vaivaa. Kun aikaisemmin joulupukki on tehnyt töitä yhden (1) päivän vuodessa, nyt hän selviää työpäivästään yhdellä konferenssipuhelulla. Säästetyn ajan voi käyttää esimerkiksi postimerkkeilyyn tai yksinkertaisesti joulusta nauttimiseen, sillä aiempina vuosina joulupukki on, kuten tunnettua, joutunut aina olemaan töissä. Nyt sen sijaan hän saa olla etäällä töistä.

Roope Lipasti

Kirjoittaja on toimittaja ja kirjailija, joka on tehnyt etätyötä vuodesta 1998.

 

Piditkö artikkelista?