CeBIT-messuilla näytillä uusimmat tekniikkatrendit


CeBIT, Euroopan suurimmat tietotekniikkamessut Hannoverissa 6.-10.3.2012 : 26 isoa näyttelyhallia täynnä mielenkiintoista IC-teknologiaa, ohjelmistoratkaisuja, tutkimushankkeita ja tulevaisuuden visioita. Seurauksena infoähky ja kipeät jalat …. siis todella kipeät jalat.

Messujen keskeinen teemaksi nousivat tänä vuonna pilvipalvelut. Esillä olleissa palveluratkaisuissa rakenneltiin yksityisiä ja julkisia pilvipalveluja kokoavia välittäviä palvelualustoja. Teknisesti mielenkiintoinen ”pilviratkaisu” oli yhden näyttelyhallin kato
sta roikkunut suorakulmion mallinen kuutio, joka koostui kymmenistä matriisinäytöistä. Koko valtavaan rakennelmaan oli heijastettu kaikista näyttöruutujen näytöistä koostuva sininen taivas ja lattiatasoon plexikonsoleihin sijoitetuilla tablet-laitteilla pilveen pystyi tekemään itselleen yhden näyttöruudun suuruisen oman ”pilven”. Nokian älypuhelinratkaisut olivat hienosti esillä omassa pilvessään samassa hallissa. Asiaa havainnollistavat kuvat löydät tämän kirjoituksen kuvaliitteestä.

Laitepuolella olivat näkyvästi esillä erilaiset LCD ja LED-tekniikoilla toteutetut esityspinnat ja matriisinäyttöpinnat. Samsung esitteli mielenkiintoisen opetuskäyttöön ja luokkatiloihin sopivan kosketustaulujen kokoluokkaa olevan kosketusnäytön, jossa oli loistava kosketustuntuma sekä erittäin terävä kuvanlaatu.. Myös näytön mukana tuleva ohjelmisto oli kosketustauluohjelmistojen kaltainen ja mukavakäyttöinen. Osastolla oli esillä myös Samsungin uusi kosketuspöytäratkaisu, joka on pian tulossa Suomen markkinoille. Kannettavissa tietokoneissa tuntui olevan muotivirtauksena Intelin teknologiaan perustuvat ultrabookit sekä erilaiset tabletit. Kiinalaisilla laitevalmistajilla oli oma China Mile –näyttelyhalli, jossa iPAD- ja Galaxy-vaikutteisia tabletteja oli osasto toisensa vieressä mitä eriskummallisimmilla tuotenimillä. Tablet-laitteiden suojakuorissa valinnanvaraa oli myös tuhansia. Ja sitten löytyi vielä kaikenlaista mielenkiintoista pientä ”härpäkettä”, kuten 3D-skannereita, kynämikroskooppeja ja lennokkikameroita. 3D-skannaus oli mielenkiintoista opettajien omien opetusmateriaalien tuottamisen näkökulmasta.

Tulevaisuuden teknologiaratkaisut –hallissa tuntui päätrendi olevan erilaisten robottiteknologioiden ja niihin liittyvien hankkeiden esittely. Shakkia pelaava ja vastustajan kanssa keskusteleva robottikissa sekä tankotanssia esittävät robotit olivat ehkä hauskimmat. Lisäksi esillä oli 3D-simulaatioihin liittyviä mielenkiintoisia ratkaisuja. Hallissa oli myös silmän liikkeillä ohjattavia peliautomaatteja. Innovatiivisista havainnollistamisympäristöistä mainittakoon pallon muotoon rakennettu tila, jossa pystyi havainnoimaan esitettävää aihetta astumalla pallon sisään ”keskelle maisemaa”. Second Life –ratkaisuja messuilla ei tullut vastaan. Microsoftin Windows 8 kehittäjäfoorumi oli messuilla näyttävästi esillä.

Näyttelyalueen ylivoimaisesti vetovoimaisimmassa hallissa oli käynnissä tietokonepelaamisen maailmanmestaruuskisat ja jo sekä yksilöpelien että joukkuepelien seuraaminen isoilta valkokankailta selostettuina oli elämys. Suomalaispelaajat menestyivät hyvin. Tuloksia:

http://www.intelextrememasters.com/

Suosittelemme vuoden 2013 messuja kaikille saksankielistä messukokemusta kaipaaville himokävelijöille. Emme törmänneet yhteenkään muuhun suomalaiseen messuilijaan, joten kiinan- ja saksankielen kielikylpy on taattu.

Lisää kuvia nähtävänä kuvagalleriassa.

Messuterveisin Minna ja Juha Tampereelta

 

Piditkö artikkelista?