Mankkaanpuron koulun 6R-luokka ja Lego NXT mindstorm

Kannoin tammikuussa Legorobottilaatikot luokkaani, ja oppilaat pääsivät tutustumaan rakenteluun ja ohjelmointiin. Kolmen viikon ajan rakentelimme kuutta robottia pienissä ryhmissä. Huomasin aika pian, että tämä oli sellainen projekti, joka imi oppilaat mukaansa. Robotteja haluttiin rakentaa välitunneilla, ja jotkut jopa veivät robotin kotiinsa ja kokeilivat siellä rauhassa erilaisia rakenteluratkaisuja. Koska innostus oli kova, päätin että lähdemme koko luokka Joensuuhun Scifesteille katsomaan miten robottimme pärjäävät kisoissa.

Noin kolme viikkoa ennen Joensuun matkaa hain taas laatikot luokkaan, ja oppilaat aloittivat rakentelun ja suunnittelun. Teimme myös esittely-trailerit roboteista  Imovie-ohjelmalla. Koko tämä projekti on ollut minulle opettajana äärimmäisen antoisa, sillä olen tehnyt itseni tarpeettomaksi jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Oppilaiden osaaminen ohjelmoinnissa ja rakentelussa ylittää oman osaamiseni huimasti. Lisäksi koen, että projekti kehitti oppilaiden itseohjautuvuutta valtavasti eteenpäin. Halu menestyä kisassa sai oppilaat etsimään netistä erilaisia ohjeita ohjelmointiin ja rakenteluun liittyen.

Tässä oppilaiden tekemiä esittelyvideoita roboteista:

Xooglen (sumopainin SM-kulta) esittely video

Strasselijussit ja Jagger (Alkeissarjantanssi hopea)

Prinsessa-robotti (sumopaini)

Scifest ja RoboCup Junior oli mahtava kokemus meidän koko luokalle. Oppilaille oli tärkeää nähdä muiden tekemiä robotteja ja saada uutta näkökulmaa rakenteluun ja ohjelmointiin. Xoogle-ryhmä oli panostanut robottiinsa kaikkein eniten. Pojat jäivät usein koulun jälkeen tekemään omalla ajallaan robottia, joten olen hyvin iloinen, että juuri tämä ryhmä voitti robottisumopainikilpailun. Pojat itse olivat sitä mieltä, että voitto oli älykkään ohjelmoinnin ansiota, muilla kun oli vahvempia robotteja. Legendaksi asti on nyt noussut koulullamme Xoogle-robotti, joka on esillä näyttelypöydällä. Uusi käsite: Xoogle-väistö on myös tullut oppilaiden puheisiin. Toukokuussa muiden luokkien oppilaat saavat rakentaa vastustajia Xooglelle ja testata pärjäävätkö Suomenmestarille:)

Tytöt nauttivat myös Jagger-robotin menestyksestä alkeistanssissa. Tämä ryhmä myös panosti robotin tekemiseen, joten hopea oli kyllä ansaittu. Robottia vietiin välillä kotiin stailattavaksi ja ohjelmaa hiottiin sekuntin tarkkuudelle kuuntelemalla Move like Jagger-kappaletta niin monta kertaa, että se soi opettajan päässä varmaan koko kesäloman.

Tällaisen videokoosteen Max, Erik ja Paavo tekivät Scifesteiltä

 

T: Riikka Mättö 6R-luokanopettaja

 

Blogikirjoitus Innokas!-blogissa http://luovuusjainnovatiivisuus.wordpress.com/

 

Piditkö artikkelista?