Etätyö lisää työssä jaksamista ja tehokkuutta

etätyöVietätkö tänään Kansallista etätyöpäivää? Oletko koskaan miettinyt, että etätyö silloin tällöin voisi sopia toimenkuvaasi? Mitä etuja etätyöstä on työtekijälle ja työnantajalle? Mietitäänpä hetkinen.

Etätyö on eittämättä tehokas tapa työskennellä ja nykyinen tvt-varustus mahdollistaa kaiken muun paitsi kahvittelun työkavereiden kanssa. Etäkahvit voi toki juoda koneen ääressä ja vaikka skypetellä toisten kanssa. Monella työnantaja mahdollistaa etätyön tarjoamalla käyttöön koneen, jolla pääsee käsiksi tarvittaviin ohjelmiin. Kun kotona on riittävän hyvä verkkoyhteys, onnistuvat myös etäkokoukset. Kun etäkokouksiin tottuu, ne ovat aidosti luonteva tapa osallistua erilaisiin tilaisuuksiin.

Mitä pidempi työmatkasi on, sitä enemmän säästät aikaa, polttoainetta ja itseäsi. Matka-ajan voi käyttää työntekoon ja samalla osallistua kestävän kehityksen tukemiseen. Sen sijaan, että ajelet kymmeniä kilometrejä, seisot aamu- ja iltapäiväruuhkissa, odotat junaa tai linja-autoa, niin voit istahtaa rauhassa koneen ääreen. Väitän omasta kokemuksesta, että kun saa rauhassa keskittyä, niin työteho kasvaa. Voi oikeasti laittaa villasukat jalkaan ja oloasun päälle. Eihän niillä vaatteilla töitä tehdä, mutta rento pukeutuminen lisää hyvää oloa! Myös taukoja pitää opetella pitämään ja varata jääkaappiin syötävää.

Asennemuutosta kaivataan vielä, vaikka ennakkoluulot etätyötä kohtaan ovatkin selvästi vähentyneet. Yhä edelleen joku ajattelee kateellisena, että siellä vaan loikoillaan kotona, kun muut painavat töitä työpaikalla. Vaan eikö ole niin, että työn tulokset kertovat siitä, miten töitä tehdään? Jos oikeasti lepäilisi kotona, eivät työt edistyisi. Ja etätyöläisen oma työmoraali on yleensä niin korkea, ettei laiskottelemaan edes pystyisi.

Etätyö on mielestäni osa työhyvinvointia ja kokonaisvaltaista jaksamista. Etätyöläinen voi rytmittää päivänsä oman aikataulunsa mukaisesti. Ei fyysisesti työpaikalla oleminen tarkoita automaattisesti sitä, että työnteko olisi tehokasta. Keskeytyksiä on paljon enemmän ja ajatukset karkaavat hälyssä. Pelkästään etätyötä olisi kuitenkin rankka tehdä, koska työkaverit ja esim. yhteinen lounas ovat tärkeitä. Se, mikä etätyössä on ehdottomasti huonoa, on uusimpien uutisten (=juorujen) ulkopuolelle jääminen! Mitä mielenkiintoista muut puhuvatkaan, kun itse keskustelee vain itsensä kanssa.

Etätyön lisäksi etänä voidaan opiskella, opettaa, kouluttaa, tulkata, terapoida, konsultoida tai vaan tavata tuttuja. Maidenkin väliset rajat voidaan ylittää ja etäisyydet häviävät. Kannattaa sopia etätyöstä työnantajan kanssa ja tehdä pelisäännöt selviksi. Tällöin etätyöhön on lupa ja myös työnantaja tietää tilanteen. Itse aloitin Kansallisen etätyöpäivän kuudelta silmäilemällä sähköposteja ja kirjoittamalla tämän blogitekstin. Tästä jatkan kirjoittamalla, soittelemalla ja etäkokouksilla. Hoidan myös verkostojani eri puolilla Suomea sosiaalisen median välineillä. Yhteisöllisyys toimii loistavasti kotoa käsin. Päivällä avaan verkkokokousohjelman ja käyn Helsingissä ja Raahessa. Miten sinä vietät etätyöpäivää?

Kuva: CC by Phil Campbell

Piditkö artikkelista?