Yhteys omaan kouluun palaa!

harriLopetin edellisen blogikirjoitukseni (www.etaopetus.fi/esko) lauseeseen, ”työntäyteistä etäopetussyksyä odotellen”. En uskonut, kuinka oikeaan osuinkaan. Lisääntynyt näkyvyys ja tunnettuus ovat aikaansaaneet sen, että olen saanut auttaa useita kouluja järjestämään etäopetusta. Osa neuvonnasta on tapahtunut puhelimessa ja sähköpostin avulla, mutta olen myös pystynyt käymään kouluissa paikan päällä. Tehokkain tapa saada etäopetus käyntiin, on konkreettinen vierailukäyntini koululla. Käyttöönottotilanteeseen on osallistunut lisäkseni opettaja, atk-tuki ja lapsi perheineen joko koululla tai etänä.

Olen huomannut, että opettajat kuulevat mielellään omia kokemuksiani siitä, miten etäopetus käytännössä sujuu ja mitä asioita on hyvä ottaa huomioon. On ollut hienoa huomata, kuinka innoissaan perhe ja koulusta eristyksiin joutunut lapsi ovat olleet, kun yhteys omalle koululle palaa. Kuulumisia on päästy vaihtamaan innokkaasti.

Etäopetuksella on kyetty auttamaan sairastuneita lapsia ympäri Suomea. Sairastuminen, loukkaantuminen tai vastaava tilanne saattaa osua minkä tahansa koulun, luokan ja opettajan kohdalle. eSKO-hankkeen tavoitteena on vakiinnuttaa etäopetus yhdeksi apukeinoksi pitkien koulusta poissaolojen ajaksi.

Lisänäkyvyyden myötä sain kesällä yhteydenoton Idealist Group:sta. He järjestivät tänä syksynä kolmannen kerran maailman parhaille eli suomalaisille opettajille suunnatun Campus Seminar – juhlaseminaarin 4.9. Helsingissä Savoy teatterissa. 700 osallistujan ja suorana netissä lähetetyn tilaisuuden myötä eSKO – hanke sai lisää näkyvyyttä ja hankkeemme palkittiin Campus awards – palkinnolla. Iso kiitos kuuluu myös hankkeemme monille yhteistyökumppaneille kuten Sylvalle sekä Turun, Oulun, Rovaniemen ja Kuopion sairaalakouluille ja heidän rehtoreilleen.

Etäopetusinformointi ja tuen antaminen jatkuu vielä ainakin tämän syksyn. Sen jälkeen suunnitelmat ovat auki. Työ ei ole vielä valmis. Haasteena onkin saada toiminnasta pysyvää, koko Suomi huomioiden.

eSKO –terveisin
Harri Mantila, Kurittulan koulu
www.etaopetus.fi/esko

Videoita:
Etäopetus Laitilassa Kodjalan koululla: http://areena.yle.fi/tv/1924196
Campus awards: http://www.katsomo.fi/?progId=243776

Piditkö artikkelista?