Besök i Vasa övningsskola

I samband med ett seminarium i Vasa förra fredagen gjorde jag ett besök till Vasa övningsskola. Ledande rektor Gun Jakobsson visade mig omkring i förskolan, lågstadiet, högstadiet samt den fina historiska gymnasiebyggnaden. Med oss hade vi IT-pedagog Andreas Sundstedt, som förutom att han sköter de normala IT-relaterade ärendena i skolan också är ett stort stöd vid skolans IT-projekt. Tänk vad fint om alla skolor hade möjligheten att erbjuda lärare ett IT-stöd med någon som har en pedagogisk utbildning!

I Vasa fick jag också en liten inblick i hur studierna ser ut för blivande lärare eftersom själva lärarpraktiken sker i övningsskolan. Läraryrket är krävande och för att fånga barnens intresse måste man vara kreativ. Ett bra exempel på denna kreativitet fick vi se då vi blev visade resultatet av åk 4 textilslöjd lektionen. Den lärarstuderande som ansvarade för lektionen hade valt Angry Birds som tema då hon lärde eleverna att virka och eleverna hade såklart varit ivriga med uppgiften då de fick göra figurer från deras favoritspel.

Några av årskurs fyras Angry Birds från textilslöjd lektionen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
   
Vasa övningsskola har för tillfället två intressanta lärmiljö projekt som ingår i projektkoordineringen; SPT och PPP. Student på tangent undersöker vilket mervärde digitala lärmiljöer ger modersmål och litteratur undervisningen samt prövar i praktiken hur digitala prov går att genomföra. Resultaten av SPT är säkerligen något som intresserar flera gymnasier med tanke på den framtida digitaliseringen av studentskrivningarna. I projekt Pekplattans pedagogiska potential undersöker man vilket mervärde pekplattan ger i undervisningen. I Vasa har man bl.a. använt pekplattan i modersmålet då eleverna bloggade om Underfors i kursen de läste den ifrågavarande romanen och eleverna i huslig ekonomi i sin tur fotade maträtterna de gjorde och gav recensioner om recepten de prövade, tips som den följande gruppen sedan kunde använda sig av. I årskurs fyra har eleverna bl.a. lärt sig om kartkunskap med hjälp av World Atlas och Google Earth på pekplattan.
 
Eftersom resurserna ofta är knappa i skolorna har Andreas i sin tur fått använda sin kreativitet då han byggt upp ett laddningssystem för pekplattorna. Laddningskärran kan också lätt skuffas till det klassrum som är i tur att använda pekplattorna. I Vasa övningsskola finns ett system där lärarna får reservera pekplattorna då de vill använda dem i sin undervisning. Intresset bland lärarna har varit stort!
 

Pekplattorna på laddning

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Vid slutet av dagen berättade Gun ännu om skolans många internationaliseringsprojekt. I Vasa övningsskola vill man att alla elever skall kunna ta del av den internationella verksamheten, att alla skall som Gun uttryckte det ”vara världsmedborgare i Vasa övningsskola”. Gun har varit delaktig i Utbildningsstyrelsens projekt Världsmedborgare i Finland, ett projekt som nyligen avslutats och som gett ut en intressant publikation.
 
Till sist vill jag ännu tacka Gun och Andreas för ett intressant och givande besök!
Piditkö artikkelista?